vrijdag 25 mei 2012

Bill Bryson

Een kleine geschiedenis van bijna alles
Atlas 2004, 511 pagina's - € 45,--

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Andere edities
Oorspronkelijke editie (2004, 511 pagina's)
Dwarsligger (1077 pagina's)
Een heel kleine geschiedenis van bijna alles (2008, 167 pagina's)

Oorspronkelijke titel: A short history of nearly everything (2003)

Wikipedia: Bill Bryson (1951)

Korte bespreking
Dit boek gaat over de essentiële wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van geologie, scheikunde, paleontologie, astronomie etc. van de laatste vier eeuwen en had evengoed kunnen heten: de grote geschiedenis van bijna niets; want als er een ding duidelijk wordt gemaakt is het wel, dat naarmate de wetenschap vordert, er steeds meer vragen en raadsels opdoemen. Uiteindelijk: wát is een atoom? En: wat gebeurde er toen het heelal begon? Er is wel een antwoord, maar zelfs wetenschappers zeggen dat je maar beter niet kunt proberen je er een voorstelling van te maken in termen van een wereld die wíj kennen. Bryson neemt de lezer mee op een zoektocht door enkele eeuwen van wetenschappelijke ontwikkelingen: de samenstelling van het heelal, de opvattingen van geleerden als Einstein en Darwin en het leven op deze planeet. De verwondering van de auteur, zelf een niet-wetenschapper, geeft de lezer het prettige gevoel niet de enige te zijn die het allemaal niet écht kan bevatten. Het meeslepende boek is in een verhalende stijl geschreven, helder en spannend; het bevat veel anekdotes die voor een luchtige toets zorgen. Zonder formules en berekeningen; met noten, register en uitgebreide bibliografie. Deze luxe, gebonden editie is voorzien van heel veel illustraties in kleur. Deze luxe editie is voorzien van heel veel illustraties in kleur.

Geïllustreerde editie (2006)
Een heel kleine geschiedenis van bijna alles (2008)


Fragment uit hoofdstuk 1 - Hoe bouw je een heelal
Ook al doe je nog zo je best, je zult nooit begrijpen hoe klein een proton is en hoe weinig ruimte het inneemt. Daarvoor is het gewoon veel te klein.
Een proton is een oneindig klein deel van een atoom, dat natuurlijk op zich al een onmogelijk klein iets is. Protonen zijn zo klein dat een inktstipje zo groot als de punt op deze i er ongeveer 500.000.000.000 van kan bevatten, om precies te zijn meer seconden dan een half miljoen jaar bevat. Het minste wat ervan kunnen zeggen is dat ze kleiner dan microscopisch klein zijn.
Stel je nu voor dat je in staat bent (en dat ben je natuurlijk niet) een van die protonen terug te brengen tot een miljardste van zijn normale maat in een ruimte zo klein dat een proton er reusachtig zou lijken. Stop nu in die onvoorstelbaar kleine ruimte zo'n dertig gram materie. Uitstekend. Je staat op het punt een heelal te beginnen. (pagina 15 van de geïllustreerde editie)

Artikel: Een kleine geschiedenis van (september 2018)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen