zaterdag 26 mei 2012

Dominique Moïsi

De geopolitiek van emotie : hoe culturen van angst, vernedering en hoop de wereld veranderen
Nieuw Amsterdam 2009, 256 pagina's (geactualiseerde druk, 2015, 269 pagina's)

Oorspronkelijke titel:
La géopolitique de l'émotion (2009)

Wikipedia: Dominique Moïsi (1946)

Korte bespreking
De Franse hoogleraar/publicist Dominique Moïsi laat in dit boek zien waarom sommige culturen eerder met elkaar in botsing komen dan andere. Om de wereld te kunnen verklaren zijn het niet de economische belangen, maar de emoties die de doorslag geven. De auteur gaat in op de belangrijkste op het wereldpodium heersende culturen: die van angst, vernedering en hoop. Terwijl het westen (beheerst door angst voor 'de ander' en het verlies van de nationale identiteit) en de moslimwereld (die een cultuur van haat en vernedering heeft gecreëerd door een combinatie van op het verleden gebaseerde wrok, beperkte toegang tot de wereldmarkt en religieuze conflicten) zich opmaken om de degens te kruisen, bestaat in Azië juist een cultuur van hoop. Door de drijvende krachten achter de culturele verschillen in kaart te brengen, biedt Moïsi een beter begrip van de huidige gemondialiseerde wereld. Een goed geschreven boek dat tot nadenken stemt. De boeiende scenario's prikkelen de fantasie en vaste denkpatronen. Een echte eyeopener.

Fragment uit de Inleiding - De botsing van emoties
Angst is de afwezigheid van vertrouwen. Als je leven wordt beheerst door angst maak je je zorgen over het heden en verwacht je dat de toekomst steeds gevaarlijker wordt. Hoop daarentegen is een uiting van vertrouwen; het is gebaseerd op de overtuiging dat het vandaag beter is dan gisteren en dat het morgen beter zal zijn dan vandaag. En vernedering is het gekwetste vertrouwen van degenen die hun hoop voor de toekomst zijn verloren; jouw gebrek aan hoop is de fout van anderen die jou in het verleden slecht hebben behandeld. Wanneer het contrast tussen je geïdealiseerde en roemrijke verleden en je frustrerende heden te groot is, wint de vernedering. (pagina 21)

Lux van het IKON
Het tv-programma Lux sprak in 2009 met de Franse politicoloog Dominique Moïsi. Dit interview werd over twee afleveringen van de uit 4 delen bestaande reeks Grote denkers over de toekomst 'verdeeld'. Zoals de titel aangeeft kwamen (ook) andere intellectuelen aan het woord (o.a. Charles Taylor, Antje Krog, Ian Buruma, Susan Neiman). Elke aflevering duurt circa 33 minuten, kan nog steeds via het net worden bekeken en won prestigieuze internationale prijzen. Klik hier voor het 'dossier' over Moïsi. U kunt deze dvd ook lenen in de bibliotheek. Het boek 'van de serie' kwam 'pas' in 2011 uit en is een van de boeken voor de Lezers van Stavast.

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen