zaterdag 26 mei 2012

Lone Frank

De vijfde revolutie : omdat hersen-wetenschap onze wereld gaat veranderen
Maven publishing 2010, 348 pagina's - € 22,50

Website Lone Frank (Denemarken)

Oorspronkelijke titel: Den femte revolution : fortaellinger fra hjernens tidsalder (2007)

Korte bespreking
De lezer maakt in het boek direct kennis met de auteur (neurobiologe, wetenschapsjournaliste) en haar wakkere sympathieke schrijfstijl, terwijl ze met mensenhersenen in haar handen staat in de grootste hersenbank ter wereld. Hierop volgen negen hoofdstukken waarin ze de ontwikkeling van de moderne hersenwetenschap beschrijft aan de hand van onderzoeksresultaten en interviews die door haarzelf zijn afgenomen. Hoe religie een normaal neurologisch verschijnsel is en mystieke ervaringen opgewekt kunnen worden. Over de biologie van de moraal, pillen voor geluk, de opkomst van neuro-economie, neuromarketing en dat de hersenen via een MRI altijd de waarheid spreken. Namen als Michael Persinger, Richard Davidson, Antonio Damasio en vele anderen komen langs. De tekst is ruim opgezet. De formulering is zo eenvoudig mogelijk. De korte uitleg van de hersenwerking (met illustraties in zwart-wit in kaders) is een goede ondersteuning voor de minder deskundige lezer. Een schitterend populairwetenschappelijke boek dat voor en tegen belicht van de neurowetenschap die op weg is de wereld te veroveren. Met noten en register.

Fragment uit hoofdstuk 6 - Dood van de homo economicus
Soms krijg je de indruk dat ze de doos van Pandora open hebben gemaakt. Je kunt in elk geval zeggen dat het wezen dat bezig is onder het deksel uit te kruipen beslist niet lijkt op de begrijpelijke en gestroomlijnde versie van de mens van de klassieke economen. We hebben te maken met een schepsel dat de draak steekt met logica, graag irrationeel handelt en een tegenstrijdig karakter heeft. Een kerel die graag gokt maar toch conservatief is en van zekerheid houdt. Een type dat vertrouwen zoekt en daar wel bij vaart, maar er toch van geniet zijn medeschepselen af te straffen als ze zijn gevoel voor rechtvaardigheid kwetsen.
Dat is iets heel anders dan de traditionele homo econonomicus waar moderne standaardeconomen in hun modellen mee werken. Die economische mens heeft een nogal berperkte persoonlijkheid maar is toegerust met twee doorslaggevende en betrouwbare sleuteleigenschappen: hij is absoluut op eigen gewin uit en volkomen rationeel. Hij is misschien geen sprankelend en inspirerend gezelschap maar zijn daden zijn voorspelbaar. (pagina 197-198)


Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen