dinsdag 22 januari 2013

Internet doet iets met ons brein, het bederft ons

Tien maanden lang lezen veertig mensen elke week een boek en komen bijeen om erover te praten. Dit is het idee achter het prject Lezers van Stavast. Vandaag: Thea Veken over 'Het ondiepe' en 'In ons belang'. Zo begint het artikel Internet doet iets met ons brein, het bederft ons in het Brabants Dagblad (editie Oss e.o.) van dinsdag 22 januari 2013.














Thea Veken haalt de bij Lezers van Stavast vereiste vier boeken per maand moeiteloos, zodat ze sinds de aanvang van het project inmiddels al een mooie plank heeft verzameld, uiteraard inclusief Wij zijn ons brein van Dick Swaab. Ik vond Het ondiepe ook een goed boek (Maven publishing, ondertiel: Hoe onze hersenen omgaan met internet). "Dat interesseert me ook beroepshalve en ik denk dat de schrijver gelijk heeft: al die indrukken die we via internet krijgen, gaan ten koste van het dieper doordenken en onze creativiteit. Je gaat niet meer zo snel op zoek naar een boek om iets uit te zoeken, je neemt Google. Ik herken dat bij mezelf ook. Maar al die gefragmenteerde informatie, al die korte indrukken leiden niet zo snel tot het leggen en het vinden van wezenlijke verbanden.'

Ze studeerde orthopedagogiek en werkt in Den Bosch als gedragsdeskundige bij het Ministerie voor Veiligheid en Justitie. Ze is 57 nu, mooie vrouw, intelligent, licht afstandelijk. Thea Veken woont in Oss, is getrouwd, heeft twee kinderen en is een veelvraat als het om boeken gaat. "Fictie, detectives, historische romans en nu dus ook non-fictieboeken."

Dat boek over ons brein en de technologie intrigeerde haar. "Onze manier van denken en doen is niet alleen het gevolg van onze genen en onze jongste jeugd, maar evengoed van onze manier van leven. Nietzsche zei dat al: de hersenen worden ingrijpend beïnvloed door technologie. Ik vind het wel boeiend te merken hoe dat gaat. Via mijn werk zie je jongeren die verslaafd raken aan games, dat is voor de hulpverlening ineens een nieuwe doelgroep. En je ziet dat ze foto's op het net zetten om iemand te pesten."

Wie wordt geacht dit soort ongerief op te ruimen? De ouders? Fout, de overheid! Dat prikkelde Thea Veken uiteraard bij het lezen van In ons belang (uitgeverij Van Gennep) van Eelke Blokker, die aangeeft hoe egoïstisch en weinig intelligent we zijn. Thea Veken is het met hem eens. "Blokker denkt: het punt is niet dat mensen hun eigen belang nastreven, dat is de mens eigen. Het punt is dat ze hun eigenbelang verkeerd begrijpen, omdat ze geen enkel oog meer hebben voor het gemeenschappelijke belang."
Daarom zeiken we hele dag tegen de overheid aan. "De overheid zien we niet meer als hoeder van de publieke zaak, maar als individuele hulpverlener. De overheid is er om je rechten te claimen, om diensten van af te nemen, om als winkelier te bejegenen en ons als klant te bedienen. En dus kijken we naar de overheid als onze kinderen te druk zijn, als we geen tijd meer hebben voor oma, als we te hard werken en overspannen raken, als we ons spaargeld op de verkeerde bank hebben gezet of als de buren te veel lawaai maken bij de barbecue."
De oplossing: "Die moet liggen in het herdefiniëren van de functies van de rol die iedereen met spelen en vooral welke functies we in de toekomst nodig hebben."

Tekst: Henri van der Steen

Klik hier voor een bijdrage van Thea Veken over vier gelezen boeken

Homepage Artikelen uit het Brabants Dagblad

Terug naar De Lezers van Stavast

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen