zondag 9 juni 2013

Aifric Campbell

Stop
De Geus 2012, 317 pagina's - € 22,50

Oorspronkelijke titel: On the floor  (2012) en website Aifric Campbell  

Wikipedia: Aifric Campbell (19?)

Korte beschrijving
Sinds 1986 is de Ierse Geri Molloy (ca. 30), die op de nonnenschool werd gepest om haar grote talent voor wiskunde, een zeer succesvolle effectenhandelaar bij een Londense investeringsbank, de enige vrouw tussen mannen. Ze handelt exclusief voor Felix in Hongkong, beheerder van het grootste hedgefund van Azië, en verdient erg veel. Keerzijde is dat ze slecht slaapt, veel drinkt, haar vriend er net vandoor is en ze wordt geleefd door anderen. Terwijl ze tijdens de Eerste Golfoorlog in 1991 werkt aan een zeer lucratieve deal, moet ze toegeven hoe weinig controle ze over haar privéleven heeft en dat brengt haar tot een zeer ingrijpende beslissing. De Ierse schrijfster, die dertien jaar werkte als investeringbankier in Londen en zich toen liet omscholen tot psychotherapeut, debuteerde in 2009 met succesvolle roman 'De logica van het moorden'*. Haar goedvertaalde derde roman geeft in de eerste helft een heel levendig, realistisch beeld van de beursvloer, maar de plot komt pas laat op gang, en overtuigt dan wat betreft haar relatie, maar niet over haar jeugd.

Fragment uit 3. Op de band
Het gerucht gaat dat ze goud geld verdienen met gestructureerde derivaten uit Japan, die door een stel slimme wiskundehoofden zijn ontworpen. Toen Feinstein dat hoorde gaf hij de Grabbelaar de opdracht er iets aan te doen. En dus kocht de Grabbelaar een wiskundeprofessor van MIT (die Rob vervolgens de bijnaam Dr. Who gaf), die zo klein is dat hij in zijn draaistoel vooral op een schooljochie lijkt. Dr. Who op zijn beurt huurde een stelletje postdoc wiskundigen in, want die zijn aan de meeste Britse universiteiten nog voor een redelijke prijs te koop. Ze kwamen hier aan en ontkiemden: de studiebollen klonen en vermenigvuldigen zich als konijnen en zullen ons uiteindelijk als een walvis opslokken.
  We noemen ze SPUD, Rob noemt ze ook De Topmodellen sinds hij ze een keer over mathematische modellen hoorde discussiëren. Op rustige dagen scheurt hij weleens pagina drie uit de krant om de poster van het blote meisje op de muur achter de wiskundesectie te plakken; altijd ene succes. (pagina 98-99)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen