donderdag 18 september 2014

Michael Lewis 2

Flitshandel
Carrera 2014, 302 pagina's - € 19,95

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: Flash boys : a Wall street revolt (2014)

Wikipedia: Michael Lewis (1960)

Korte beschrijving
Flitshandel (high-frequency trading) is een methode om met behulp van supersnelle en superslim geprogrammeerde computers te speculeren op kleine wijzigingen in valuta- en aandelenkoersen waarbij in een fractie van een seconde zowel gekocht als verkocht kan worden. Hierdoor kunnen grote winsten behaald worden. De opkomst van de flitshandel veroorzaakte grote beroering in de financiële wereld en heeft de financiële handel inmiddels enorm veranderd. Is het legaal of illegaal? Is het handelen met voorkennis en zijn gewone beleggers de dupe? Inmiddels bekijkt de FBI samen met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC deze manier van high tech/beurshandelen. Lewis beschrijft op heldere wijze het ontstaan en de werking van de flitshandel en alles eromheen. Zo vertelt hij hoe er min of meer in het geheim een nieuwe, zo recht mogelijk tussen Chicago en New Jersey lopende glasvezelkabellijn werd aangelegd (dwars door bergen en onder rivieren door) om nog een paar milliseconden tijdwinst te bereiken. Een boeiend, vlot geschreven, bijna thrillerachtig boek over dit nieuwe fenomeen in de financiële wereld. Lewis is financieel journalist en auteur van enkele financiële bestsellers, zoals 'Vuil spel', 'Boomerang' en 'Moneyball'.

‘Flitshandel gaat ten koste van de gewone belegger’
Artikel op Belegger.nl over dit boek en de betekenis daarvan voor de 'gewone' belegger.

Fragment uit Introductie - Venster op de wereld
In de loop van de afgelopen tien jaar zijn de financiële markten zo snel en ingrijpend veranderd dat het beeld dat we van ze hebben niet meer overeenstemt met de werkelijkheid. In het beeld dat veel mensen van de markten hebben, staan mensen centraal. Over een televisiescherm loopt een ticker tape en alfamannen in felgekleurde jasjes staan elkaar in pits toe te schreeuwen. Maar dat beeld is gedateerd; die wereld bestaat niet meer. Sinds ongeveer 2007 staan er geen mannen meer met dikke nekken in jasjes in pits; als ze er nog staan, is dat zinloos. Er werken nog altijd mensen op de vloer van de New York Stock Exchange en verschillende beurzen in Chicago, maar ze leiden geen financiële markten meer en hebben er ook geen  bijzonder inzicht in. De handel op de Amerikaanse aandelenmarkt speelt zich tegenwoordig af in zwarte dozen in zwaar beveiligde gebouwen in New Jersey en Chicago. Wat er in die zwarte dozen precies gebeurt, valt moeilijk te zeggen. De ticker tape die over het schermen van kabelstations loopt, geeft slechts een fractie weer van wat er op de aandelenmarkt gebeurt. De berichtgeving over wat er in die zwarte diozen gebeurt, is vaag en onbetrouwbaar. Zelfs de experts weten niet precies wat zich erin afspeelt of wanneer het gebeurt of waarom. De gemiddelde belegger heeft uiteraard geen schijn van kans om dat kleine beetje te weten te komen dat voor hem van belang is.
  ()) De wereld klampt zich aan een achterhaald beeld van de aandelenmarkt vast omdat dat troostrijk is, omdat het lastig is om te beschrijven wat ervoor in de plaats is gekomen, en omdat de weinige mensen die dat nieuwe beeld zouden kunnen schetsen, niet de behoefte hebben om dat te doen. Dit boek is een poging om dat beeld wél te geven. (pagina 11-12)

Youtube - Michael Lewis: Nobody Understands the Stock Market (13:19)



Lees van Michael Lewis ook Boomerang : wake up call voor de westerse wereld (2012)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen