donderdag 30 april 2015

Daniel Levitin

Een opgeruimde geest : omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks op je afkomt
Business Contact 2015, 524 pagina's - € 29,99

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: The organized mind : thinking straight in the age of information overload (2014)

Wikipedia: Daniel Joseph Levitin (1957)

Korte beschrijving
Goed georganiseerd zijn is door de overvloed aan informatie belangrijker dan ooit, stelt de auteur. Ordening in de materiële wereld is nodig om chaos in je hoofd tegen te gaan. Leren hoe je beter gebruik kunt maken van je ingenieuze brein leidt tot meer effectiviteit, grotere productiviteit en meer creativiteit. Hij propageert dagdromen of dutjes om te ‘resetten’, een regelmatig dag-en-nachtritme en vooral geen multitasking, dat hij een contraproductieve bezigheid noemt. Gaandeweg maakt hij duidelijk hoe we dingen onthouden, kwijtraken en terug kunnen vinden. Hij toont zich kritisch ten aanzien van conclusies verbonden aan statistische gegevens, wijst op onze vooroordelen en op vaak onjuiste informatie via internet. Vooral zelf dingen onderzoeken, gedegen nadenken en dan pas conclusies trekken is de boodschap, die ook voor de volgende generatie van groot belang is. Kruistabellen kunnen daarbij helpen, hij legt de werkwijze uit. Op luchtige en verfrissende wijze gebracht, maar niet altijd gemakkelijke kost. Soms verdwaal je in de veelheid aan publicaties en onderzoeken. Verhelderend boek over de werking van het brein in relatie tot de dagelijkse stroom aan informatie. Gericht op persoonlijke effectiviteit, met uitleg en tips.

Fragment uit 3. Je huis organiseren
Maar er is een minpuntje. We denken wel dat we verschillende dingen tegelijk doen, dat we multitasken, maar dat blijkt een sterke, duivelse illusie te zijn. Earl Miller, neurowetenschapper aan MIT en wereldwijd een van de grootste experts op het gebied van verdeelde aandacht, zegt dat onze hersenen 'niet gemaakt zijn om te multitasken [...] Als mensen denken dat ze multitasken, switchen ze in feite heel snel tussen de ene taak en de andere. En iedere keer als ze dat doen gaat dat ten koste van hun cognitieve energie.' We houden dus niet verschillende ballen in de lucht, als echte jongleurs, maar zijn eerder amateuristische bordjesdraaiers, die als gekken van de ene taak naar de andere rennen, en daarbij de taak negeren die op dat moment niet onze aandacht heeft. Ondertussen hebben we het gevoel dat de hele boel ieder moment kan instorten. Hoewel we denken dat we veel gedaan krijgen, maakt multitasking ons ironisch genoeg aantoonbaar minder efficiënt.
  Multitasking blijkt de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het vechten-of-vluchtenhormoon adrenaline te bevorderen; hierdoor kunnen je hersenen overprikkeld raken en dat kan een situatie van mentale mist of hasstig denkwerk veroorzaken. Multitasking zorgt voor een dopamineverslaving-feedbacklus, die de hersenen in feite beloont voor verlies aan focus en voortdurend op zoek gaan naar externe stimulatie. Om het nog erger te maken heeft de prefrontale cortex een hang naar nieuwe input, wat betekent dat je aandacht gemakkleijk gekaapt kan worden door iets nieuws - de spreekwoordelijke blinkende voorwerpen die we gebruiken om de aandacht te trekken van baby's, puppy's en kittens. Voor wie zich probeert te concentreren te midden van allerlei concurrerende bezigheden is de ironie duidelijk: het hersengebied waar we bij uitstek op moeten kunnen vertrouwen om ons op een taak te richten is gemakkelijk afgeleid. We nemen de telefoon op, zoeken iets op op internet, checken onze e-mail, versturen een appje en al deze dingen prikkelen de centra in onze hersenen die op zoek zijn naar alles wat nieuw is en naar beloning, die een uitbarsting van endogene opioïden veroorzaken (geen wonder dat het zo goed voelt!); dit gaat allemaal ten koste van ons vermogen om geconcentreerd met onze taak bezig te blijven. Het is het ultieme snoepgoed voor onze hersenen. In plaats van de beloning af te wachten die het gevolg is van langdurige geconcentreerde inspanningen, kiezen we voor de snelle rush van talloze kleine klusjes. (pagina 118-119)

Youtube - Daniel Levitin: "The Organized Mind: Thinking Straight in an Age of Information Overload" (53:23)



Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen