maandag 28 september 2015

Simon Rozendaal


Alles wordt beter : nou ja, bijna alles!

Atlas Contact 2015, 192 pagina's - € 21,99

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Wikipedia: Simon Rozendaal (1951)

Korte beschrijving
De auteur is wetenschapper en een rasoptimist. Na zijn 'Het grote goed nieuws boek' (2007)* probeert hij opnieuw de lezer duidelijk te maken dat we in een wereld leven die op alle vlakken geëvolueerd is. Ondanks negatieve verhalen die ons bereiken, gebeuren er ook heel veel goede dingen. Hij staat stil bij verschillende 'one liners' waarbij 'vroeger was het beter' onderuit wordt gehaald door kundige analyses, verwijzingen naar diverse historische en hedendaagse feiten alsook raadpleging van wetenschappelijke onderzoeken. We leven nu langer, we zijn welvarender en hebben meer vrije tijd dan vroeger. De wereld is ook veiliger en we zijn minder vaak ziek. De auteur sluit zijn ogen niet voor de problemen, maar die zijn van alle tijden. Ondanks alles blijven velen onder ons bang voor de toekomst en zien ze het heden als een onveilig en onzeker klimaat om in te leven. Rozendaal nodigt dan ook diegenen uit om zijn boek te lezen en zich te vergewissen van al het goeds wat er in de afgelopen periode tot ons is gekomen. Prettig geschreven en toegankelijk voor iedereen. Met literatuuropgaven en een register.

Tekst op website uitgever

Wie de tv aanzet, de krant openslaat, naar de verhitte discussies aan de stamtafel luistert of de sociale media volgt, die weet zeker: het gaat slecht met de wereld. Onzin! zo laat Simon Rozendaal zien met kille cijfers en hartverwarmend optimisme. Lucht en water zijn schoner dan ooit. We leven langer, we zijn welvarender dan ooit, we behandelen dieren beter. Nog nooit was de kans zo klein om door geweld om het leven te komen. Ja, oorlogen zijn gruwelijk, maar het zijn er steeds minder, zelfs al zien we er meer van.

In Alles wordt beter! brengt Simon Rozendaal – na Het Grote Goed Nieuws Boek uit 2006 – voor de tweede keer de waarheid over het voetlicht. De vooruitgang heeft ons nog niet in de steek gelaten. Ja, natuurlijk zijn er problemen – die zullen er altijd zijn – maar het verleden heeft geleerd dat we die kunnen oplossen. Lang leve de mens!

Fragment uit  1. Over optimisme
Wie in huis om zich heen kijkt, ziet van alles dat er honderd jaar geleden niet was: de centrale verwarming, dubbel of driedubbel glas in de sponningen, de laptop, de thermostaat, de mobiele telefoon, ledlampen, de afzuigkap, de pluggen waarmee de schilderijen worden opgehangen, de elektrische boor, de hogedrukspuit waarmee het terras kan worden schoongemaakt, de televisie, de wasmachine, de droger, de vaatwasser, het koffiezetapparaat, de pvc-waterleiding, de magnetron.
  In de tamelijk korte periode dat ik leef, heb ik heel wat veranderingen meegemaakt. Mijn voormalige Elsevier-collega Annegreet van Bergen, die een paar jaar jonger is, heeft dat aansprekend opgeschreven in haar bestseller Gouden jaren, maar ook ik zal hier een korte poging wagen. (pagina 31)

Recensie op Mainzer Beobachter: Alles wordt beter!

Lees ook: Annegreet van Bergen. Gouden jaren : hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd (2014)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen